Sânman & Sikke heeft de afgelopen jaren een eigen plek verworven in het Friese muziekleven. Sinds de oprichting in 1994 werken we aan een gevarieerde mix van stijlen die bij elkaar een uniek repertoire vormen.
Bezetting
In september 1994 zongen we voor het eerst met elkaar, we repeteerden op scheepswerf De Hoop in Workum, waar Roelof van der Werff destijds hellingbaas was. Deze unieke plek zou een tijdlang, tot het vertrek van Roelof naar Noorwegen in 2000, onze thuisbasis blijven. Je kunt je bijna geen sfeervoller oefenruimte wensen. De eerste bezetting van Sânman & Sikke bestond uit: Tom Nijdam, Egbert Krikken, Roelof van der Werff, Siebren Kramer, René van der Laan, Piet Bouma en Kees Riemersma. Kees verliet de groep in 1997 en zijn plek werd ingenomen door Halbe Klijnstra uit Kûbaard. Door het vertrek van Roelof in 2000 moest er weer een nieuwe man gezocht worden. Deze werd gevonden in de persoon van Peter Haantjes uit Balk.
Eind 2002 en juni 2003 namen we afscheid van respectievelijk Piet en René. Tsjamme Overal uit Dronrijp kwam de gelederen versterken en omdat Roelof inmiddels was teruggekeerd waren we weer met z’n zevenen.
Vanaf september 2004, toen Roelof er weer op uit trok, is de groep versterkt met Bareld Bijma uit Joure. Halbe Klijnstra liet na de vakantie van 2006 weten dat hij zijn pijlen op andere zaken wou richten en dat hij uiterlijk per april 2007 de groep zou verlaten. Hoewel iedereen zijn besluit (uiteraard) kon respecteren werden we toch wel even ongerust. Waar vind je zo gauw een muzikale man die én tenor- én countertenorpartijen kan zingen? Als door een wonder kwamen wij al vrij snel in contact met Klaas de Vries uit Franeker. Al gauw werd duidelijk dat dit de man was die wij zochten. Op ons concert van 11 februari 2007 in Raerd namen wij afscheid van Halbe.
Optredens
We hebben in de loop van ons bestaan al aardig wat gedaan. Behalve eigen optredens hebben we aan enkele theaterstukken meegewerkt (De Bloedbrulloft in 1997 met theatergroep SULT, in datzelfde jaar deden we mee aan ‘Er liggen woorden in de boot’ van Nanne Kalma tijdens het Shantyfestival in Workum). Andere plekken waar we gestaan hebben zijn het straatfestival in Leeuwarden, openingen van exposities, nut-avonden, personeels- en familiefeestjes, reünies, (jaar)vergaderingen, schranspartijen en ook treden we veel met korpsen op, als welkome afwisseling voor het publiek (o.a. in Dokkum, Schettens, Parrega, Koudum, Spannum Tsjummearum, Lemmer, Bolsward en Workum). Ook buiten Friesland treden we wel op, maar dan wel voor een overwegend Friestalig publiek, namelijk bij de Fryske Kriten (o.a. Amersfoort, Utrecht en Haarlem). De absolute topper is Zwolle, daar zijn we vijf keer geweest. Eenmaal tijdens de Hanzedagen (met windkracht 9 in een half open tent) en vier maal voor de Fryske Krite (waaronder een keer in het prachtige Odeon-theater). In de herfstvakantie van 2004 verzorgden we de muziek voor het theaterstuk ‘Spul om it bist, de stêd, de ingel’, geschreven door Aggie van der Meer.
Inspiratie/opnames
Belangrijke inspiratiebron voor ons is de meerstemmige muziek van groepen als The Mills Brothers, Crosby, Stills, Nash & Young en muziek uit de beginperiode van Elvis (volgens veel mensen zijn beste). De Friestalige pijler onder het repertoire wordt gevormd door gedichten van o.a. Fedde Schurer, Henk de Boer en Aggie van der Meer, die door Siebren en Egbert op muziek zijn gezet. Ook wagen we ons weleens aan een vertaling uit het Engels of Nederlands.
In mei 2002 verscheen de CD ‘Koe ik mar fleane’ en rond de kerst van 2003 is er op beperkte schaal een kerst-CD uitgebracht met opnames, die zijn gemaakt in opdracht van Omrop Fryslân. Tijdens ons zeer succesvolle en drukbezochte kerstconcert in Harich in 2005 presenteerden wij onze CD ‘Nachtlûd’. De eerste twee liedjes zijn in de studio in Lemmer opgenomen, de overige acht hebben we zelf gedaan. We hebben misschien iets minder professionele apparatuur, maar je kunt wel meer aandacht en tijd aan de nummers besteden. Sinds 2006 maken we onze opnames zelf. Met onze Yamaha AW16G, 16 kanaals digitale harddiscrecorder en microfoons van diverse pluimage, nemen we onze muziek in huiskamerverband op. De woonkamer van Siebren wordt omgetoverd tot studio en zo kunnen we op een ontspannen manier, zonder de (tijds)druk, die je in de studio vaak voelt, onze nummers opnemen. De cd ‘En oars wol oaremoarn’ hebben we helemaal in deze setting geproduceerd. Alleen de mastering en persing zijn uitbesteed (Mirasound). De presentatie van de cd vond plaats op 10 januari 2009 in een goed gevulde doopgezinde kerk in Workum. Nynke Scheffer-Baarda, dochter van onderwijzer/dichter Gerryt Baarda, van wie wij de tekst ‘Nuvere nacht’ op muziek gezet hebben, nam het eerste exemplaar in ontvangst. De reacties waren positief. Omrop Fryslân bombardeerde ‘En oars wol oaremoarn’ direct tot cd van de week en enkele weken later waren we te gast in het radioprogramma ‘Noardewyn’. We hebben hier live drie nummers gezongen. Klipkar+, het muziekprogramma van de Omrop, maakte in de tussentijd video-opnames en ‘interviews’. Het resultaat hiervan staat op deze site en op YouTube.
Al vrij snel na het afronden van ‘En oars wol oaremoarn’ zijn we begonnen met het maken van nieuwe opnames. We besloten nummers op te nemen die we al heel lang op het repertoire hadden en toch graag een keer wilden vastleggen, zoals Helplessly hoping en ’39. In het begin werd er nog opgenomen op Skil 4 in Workum, maar omdat je in verband met overspraak de microfoons beter niet tegenover elkaar kunt zetten, besloten we om de sessies voort te zetten in het kantoor van het Jopie Huisman Museum, waar Siebren werkzaam is. Hier hadden we veel ruimte en weinig galm, dus dat nam lekker op. De laatste opnames zijn gemaakt op Merk 19, waar Siebren inmiddels naartoe is verhuisd. Deze voormalige Friesland Bank biedt genoeg ruimte om 7 microfoons naast elkaar te zetten en het scheelt een hoop gesleep. De mastering van de cd was deze keer in handen van de zeer bekwame en ervaren Harry Zwerver uit Franeker. Hij heeft ons tevens nuttige adviezen gegeven voor wat betreft het maken van opnames. Ook heeft hij de volgorde van de nummers bepaald (scheelde een hoop hoofdbrekens).
Op 19 november 2011 konden wij in een goed gevuld Kafé Bergsma in Easterein het eerste exemplaar van de cd ‘Dat sadwaande’ overhandigen aan collega-artiest en Omrop Fryslân presentator Gurbe Douwstra. Gezamenlijk hebben we 2 nummers uit elkaars repertoire gespeeld. De woensdagavond daarna waren we bij Gurbe te gast in zijn programma Radio Froskepôle, waarin we live enkele nummers ten gehore hebben gebracht.
Op de avond van de cd-presentatie heeft het publiek tevens een voorproefje gekregen van onze samenwerking met zangeres Frederike Kleefstra. De bedoeling is dat we in het seizoen 2012/2013 samen een aantal optredens gaan verzorgen. Voor zowel Frederike als voor ons geeft dat mogelijkheden om eens iets anders te doen en de muzikale horizon te verbreden.